Mobil og IT-politik

Mobil og IT-politik Forberedelsesskolen

Vi vil skabe en skole, hvor børn udvikler sig på bedst mulig måde socialt og fagligt.
Eleverne på Forberedelsesskolen skal opleve et trygt miljø, hvor de samtidig bliver klædt på til at kunne mestre livet i det samfund, de er en del af.

Vores digitale verden udvikler sig hele tiden og er så altomsiggribende, at den påvirker alle facetter i vores dagligdag – også vores elevers skoleliv.
Problemstillingen omkring skærmbrug og børns digitale liv berører hele fællesskabet, og derfor er det også nødvendigt, at der skabes kollektive regler og rammer.

Vi anerkender, at den digitale og den fysiske verden bliver yderligere sammenvævet, særligt for de unge generationer, og derfor er det også vigtigt, at brugen af it-værktøjer og kompetencer for det digitale område er en naturlig del af skolen og elevernes faglige og sociale udvikling.
Formålet med politikken er desuden at hjælpe børnene med at få skabt nogle pauser fra udefrakommende impulser, og på den måde styrke læringsmiljøet og det sociale fællesskab.

Vi forsøger med vores mobil- og IT-politik at skabe en dynamisk platform for håndteringen af denne problemstilling. Det er en politik, der både indeholder konkrete regler og rammer, men også forventninger og anbefalinger samt rammesætning af skole-hjemsamarbejdet omkring elevernes og klassernes brug af digitale medier.

Vores mobil- og IT-politik er dynamisk og vil udvikle sig over tid og ændre sig med børnenes og samfundets udvikling. 


Digital dannelse

I forbindelse med anvendelsen af digitale platforme gælder det for Forberedelsesskolen:

·         At vi vil fremme dannelsen af en god, fornuftig og tidssvarende mobiltelefon- og computerkultur ved, at der sættes kontinuerligt fokus på brugen af digitale midler og net-etik i undervisningen på alle årgange

·         At digitale læremidler og digitalt udstyr kan indarbejdes og bruges som et effektivt læringsredskab i undervisningen

·         At vi vil give eleverne en digital dannelse, hvor der som en naturlig del af undervisningen arbejdes med opførsel, digitale spor, kildekritik mm.

·         At vi i samarbejde med eleverne vil afprøve forskellige initiativer, der sætter fokus på skærmbrug.

Anbefalinger

Specielt til forældrene

·         Skolen anbefaler at man som forældre overholder de aldersgrænser der til enhver tid er gældende for brug af sociale medier og spil i Danmark. 

·         Vi anbefaler at forældrene kollektivt efterlever de fælles aftalte rammer der bliver aftalt på forældremøder.

·         Følg med i dine børns brug af sociale medier. HUSK at de fleste spil er sociale medier.

·         Vær opmærksom på tonen i klassegrupper på sociale medier – Facebook, Snapchat osv.
Kontakt relevante forældre, hvis du eller dit barn oplever noget, der giver anledning til utryghed eller spørgsmål. Informer meget gerne skolen efterfølgende.

·         Mobiltelefoner og profiler på sociale medier er ikke nødvendige for at skabe venskaber. Det kan omvendt blive en hæmsko i forhold til nærvær i samværet.

·         Hvis dit barn kontakter dig i skoletiden om en konflikt, hjælper du bedst ved at opfordre til, at de selv prøver at løse konflikten, eller at de kontakter en voksen på skolen.

·         Hvis I forældre har behov for at kontakte jeres børn i skoletiden, kan I ringe til kontoret.

Specielt til børnene:

·         Tænk dig om, når du bruger din mobiltelefon.

·         Brug ikke nedsættende/ diskriminerende, hånende eller truende sprogbrug om andre eller til andre.

·         Det er ikke en god ide at løse konflikter på sociale medier. Løs dem i virkeligheden, og inddrag voksne, hvis du ikke selv kan løse den.

·         Lad dig ikke fotografere/optage, hvis du ikke er helt sikker på, hvad billedet eller filmen skal bruges til.

·         En person på et billede eller video kan altid kræve billedet/videoen slettet.

·         Billeder/videoer med personer på må ikke deles, medmindre personen (o. 18 år) /personens (u. 18 år) forældre har givet skriftlig tilladelse til det.

·         HUSK, vær en god kammerat!

·         Del dine gode og dårlige oplevelser med sociale medier med dine forældre, venner og de voksne på skolen.

Regler og rammer

Mobiltelefoner, smartwatches og lignende indsamles af lærerne ved første lektions start. Hver klasse har en mobilkasse. De placeres i aflåste skabe eller rum, hvor de som udgangspunkt er hele skoledagen.
Det kan til enhver tid vurderes af den ansvarlige voksne at brugen af mobiltelefoner i en undervisningssituation er relevant. I disse tilfælde definerer den ansvarlige voksne rammer for brugen af telefonerne. Hvis disse brydes, inddrages telefon, smartwatch eller lignende, og kan udleveres igen ved skoledagens afslutning.
Særlige hensyn (fx helbredsmæssige årsager) i forhold til elever og mobiltelefoner skal aftales med klasselæreren og skolens ledelse, og årsagen skal desuden være kendt af de andre elever.

Hvornår og til hvad må man benytte sin mobiltelefon, computer tablet og lignende
Computere skal kun være åbne, når det er relevant for undervisningen. De ansvarlige voksnes anvisninger for brug af computer og/eller tablet, skal til enhver tid efterleves. Eleverne må i timerne kun have relevante browserfaner åbne. Sociale medier, shopping og spil ikke tilladt i undervisningssammenhænge.
Eleverne skal i skoletiden være offline på kommunikationsmedier, med mindre det har relevans for skolearbejdet. Det er til enhver tid den ansvarlige voksne, der vurderer dette.

Firewalls

Vi vurderer løbende for, hvilket indhold og hvilke sider, det giver mening at oprette firewalls og tilsvarende på skolens netværk.

Regler for computer og tablet brug i frikvarterer

0-3.kl – Må ikke benytte telefoner, smartwatches, computere, tablets el.lign. i frikvarterer og uden voksenopsyn.
4-7.kl – Må som udgangspunkt ikke benytte telefoner, smartwatches, computere, tablets el.lign. i frikvarterer og uden voksenopsyn. Der åbnes for enkelte rammesatte frikvarterer, hvor det er ok at bruge/være fælles om digitalt indhold på computere. Dette gælder ikke for kommunikation med omverden (sociale medier, chats o.lign.)

8-10.kl – Reglerne for brug af computere i frikvartererne skal udvikles sammen med eleverne. Der skal være et fælles fokus på at frikvartererne er fælles og gode for alle. Det er til enhver tid lærerne eller de ansvarlige voksne, der sætter den endelige ramme. Sociale medier er ikke tilladt i hele skoletiden.
Aftaler der indgås i starten af skoleåret hænges op i klassen, og skal efterleves kollektivt.

Lejrture

På lejrture aftaler de ansvarlige voksne de gældende retningslinjer for brug og aflevering af mobiltelefoner og lignende. Hvis disse brydes, inddrages telefon, smartwatch eller lignende, og kan udleveres igen når det vurderes af de ansvarlige voksne, eller ved lejrturens afslutning.
På Lejrture i 1.-5. kl. skal mobiltelefoner, tablets og smartwatches ikke med.

Brug af hjælpemidler og AI

AI, eller kunstig intelligens, er som udgangspunkt ikke tilladt at bruge, med mindre det har relevans for skolearbejdet. Det er til enhver tid den pågældende lærer eller ansvarlige voksne der vurderer dette.
Ved prøver og eksaminer følger skolen de til enhver tid gældende regler udstukket af undervisningsministeriet – ved overtrædelse kan det have konsekvenser for videre prøveafvikling, karaktergivning mv.
Hvis en lærer konstaterer uberettiget brug af hjælpemidler eller har mistanke om snyd i forbindelse med afleveringsopgaver, forbeholder skolen (lærere og ledelse i samråd) sig ret til at se bort fra afleveringen, bede om ny aflevering, samt fremsætte krav om at afvikle og udarbejde afleveringen lokalt på skolen.

Vi forventer, at eleverne på skolen til enhver tid overholder de regler og retningslinjer, de bliver informeret om af lærere og af ledelsen.

Arrangementer og traditioner

På Forberedelsesskolen ønsker vi at værne om vores traditioner og sikre, at man så vidt muligt kan deltage og bidrage i et trygt rum.
Derfor opfordrer vi til, at man begrænser billed- og videooptagning. Skolen (medarbejdere) optager billed- og videomateriale, der kan deles under kontrollerede forhold.
Billeder og videoer fra skolefest, matinéer, translokation og andre arrangementer, hvor der indgår andre end eget barn, må ikke deles uden tilladelse fra alle involverede parter.

Forventninger til elever og forældre

Vi har som skole en forventning om, at forældregrupper og elevgrupper på sociale medier udelukkende anvendes til planlægningsmæssige og praktiske formål. Børn, ansatte og forældre bør ikke diskuteres på sociale medier.
Al kommunikation vedrørende børn, elever, forældre, personale og skole skal gå igennem Forældreintra eller via direkte kontakt til skolen.
Ved problemer og udfordringer opfordrer vi til, at man altid kontakter skolen telefonisk – hvis I skal snakke med en lærer, beder vi læreren ringe tilbage.

Vi forventer, at der en fælles forståelse for at hårdt sprogbrug og mobning, på sociale medier og i klassegrupper, skal undgås. Hvis det alligevel opstår, skal det løses hurtigst muligt i fællesskab ved at kontakte involverede parter og evt. klasselærer.

Skolen henstiller til, at forældrene deltager i og gør sig bekendte med, hvilke fælles aftaler og retningslinjer for klassens digitale liv, der er indgået.
Skal man i kontakt med sit barn i løbet af skoledagen, kan det foregå ved at kontakte skolens kontor på telefonnummer 86 42 07 40 eller mail info@forb.dk
I SFO-tiden kan man desuden ringe eller skrive til SFO telefonen på telefonnummer 20 68 89 94.
Skal en elev i kontakt med sine forældre i løbet af skoledagen – kan eleven aftale det med sin lærer eller henvende sig på skolens kontor.
I SFO-tiden kan eleven henvende sig til personalet i SFO’en.

Børns digitale liv på dagsordenen til forældremøder

På de første forældremøder bliver forældrene orienteret om skolens it- og mobilpolitik, og det er vigtigt, at der bliver plads til en dialog om, hvilke rammer der skal gælde for klassens sociale liv på digitale platforme.
Hvornår skal man have sin første mobiltelefon? Er man på sociale medier? Hvordan kommunikerer vi sammen på digitale platforme? Hvad og hvor meget skal der games?
Dette opfølges løbende, når børnene bliver ældre, så der fortsat kan dannes fælles rammer og aftaler for klassen og udvikle et godt klassemiljø også på de digitale platforme.

Krav til IT fra 5.klasse

Vi har på skolen besluttet, at eleverne fra 5.- 10.klasse skal medbringe egen computer til undervisningen. Årsagen er, at mange læremidler er digitale, og kravene til elevernes it-kompetencer frem mod udskolingen bliver højere. Derfor ønsker vi i højere grad at kunne integrere IT i den daglige undervisning fra et tidligere klassetrin. Eleverne er automatisk tilknyttet skolens Office365 abonnement, så længe de er elever på skolen, og derfor er der udelukkende krav om en computer (PC eller Mac), der kan køre Office pakken. PCer skal have Windows 10 eller 11, IKKE Windows 10s eller Windows 11s. Mac skal kunne opdatere til den nyeste opdatering af styresystemet MacOS.
Eleverne fra 2-4.klasse har elevcomputere i klasserne – og 0.-1.klasse har mulighed for at benytte iPads. Medbragte devices skal altid være opladede fra skoledagens start.
Høretelefoner skal medbringes fra 0.klasse.

OFFICE 365

Forberedelsesskolen har abonnement på Microsofts Office 365.
Det betyder, at alle elever på Forberedelsesskolen har licens til både download og onlinebrug af office-pakken (Excel, Word, PowerPoint etc.)
Desuden har man adgang til OneDrive, der giver mulighed for online lagringsplads direkte fra office-programmer samt nem overførsel mellem computere.

På skolen hjælper vi bl.a. eleverne med opsætning og download af office-pakken, opsætning til skolens printere og kopimaskiner samt opsætning, download og vejledning i brug af programmer der anvendes i undervisningen.

Intowords og AppWriter. På Forberedelsesskolen har vi licenser til de bedste læse- og skrivestøtte programmer på markedet. Der er mulighed for at både intowords og App-Writer kan installeres på de elevers computere, der har brug for læse- og skrivestøtte.